Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BRM 200 Zwolle: Bourtangermoeras

10-02-2024 @ 09:00 - 22:30

“Het moeras was het domein van de duivel, die geen gelegenheid onbenut liet om je de zompige veendrek in te trekken, de dood in. Hoe dat ging wist niemand, want degenen die in het veen verdwenen waren, konden het niet navertellen.”

“Rond het moeras moest je vooral uitkijken voor de handlangers van de duivel: de heksen…; soms te herkennen aan hun geringe gewicht, want hoe kon je anders vliegen op een bezemsteel?”

“En dan nog de hiplichten, de dansende lichtjes boven het veen. Zieltjes van ongeboren of doodgeboren, niet gedoopte kindjes. De wedergangers die hinderlijk kwamen rommelen na hun dood en de veurlopers, mensen met een ‘tweede gezicht’, die de toekomst konden voorspellen.”
“Nee, het viel echt niet mee, dat leven in de 16e eeuw aan de rand van het Bourtangermoeras.”
(Bron: Harm van der Veen, De Duivel en zijn Moer, huiveringwekkende verhalen uit het veen.)

En daar gaan we heen! Het laatste kleine stuk van ooit 3000km² groot moerasgebied, gevormd vooral door hoogveen. Er is veel over te lezen op Wikipedia en in andere bronnen. We gaan vooral van genieten zolang het er nog is. Door de opwarming zullen hoogveengebieden waarschijnlijk als eerste verdwijnen.

Er zijn drie controle posten ingepland. De heerlijke bäckerei in Emlichheim op 70e km van de route. Fotocontrole in Bargerveen – kunstwerk de Stele, 89e km. En vrije controle in Zuidwolde met een paar cafés en winkels in de Hoofdstraat, 157e km.

Tot ziens in Zwolle.

[De inschrijving is gesloten.]


Gegevens

Datum:
10-02-2024
Tijd:
09:00 - 22:30
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Eva Jacobs
E-mail
zwolle@randonneurs.nl

Locatie

Mercure Zwolle
Hertsenbergweg 1
Zwolle, 8041 BA
+ Google Maps
↑ Top of Page