Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BRM 200 Groningen : Rust en ruimte

09-10-2021 @ 09:00 - 22:30

Zoals de Groningse chansonnier Ede Staal ooit al zong, Groningen is de provincie “veur wel de rust en roemte wil”. Dat nummer ging over Nieuwe Statenzijl, maar rust en ruimte is het officieuze motto van de provincie, zeker buiten Stad: waar je in Friesland of Drenthe nog wel eens een toerist ziet, heb je in de Ommelanden het rijk voor jezelf.

Vanaf de start gaan we eerst over binnenweggetjes door het Middag-Humsterland langs de kerk van Fransum uit de 13e eeuw en de Piloersemaborg, een van de laatste borgen die nog als boerderij wordt gebruikt. Na Zoutkamp, tot het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 een vissersdorp bekend om zijn garnalen en paling, duiken we het Nationaal Park Lauwersmeer in, waar het zeker in de herfst goed vogels spotten is.

Na de eerste controle in Lauwersoog gaat de route over het weidse landschap van het Hogeland en langs dorpjes als Pieterburen (van de zeehondjes), Usquert (met een door Berlage ontworpen, voormalig gemeentehuis), Doodstil (mooiste plaatsnaam van Nederland) en Spijk (kerk met slotgracht). Vlak voor de tweede controle in Delfzijl pakken we nog het prachtige, nieuwe fietspad op de dijk langs de Eems mee.

Langzaam maakt het Hogeland plaats voor het Oldambt. De hoogtepunten hier zijn het verdwenen dorp Weiwerd, het haventje van Termunterzijl en het uitzicht over Dollard bij Nieuwe Statenzijl. Na de laatste controle in Nieuweschans gaat het weer westwaarts naar de finish. Langzaam wordt het land weer dichter bevolkt en komt er meer beschutting van bomen.

Het binnentreden van de stad Groningen is bij het voormalige gehucht Euvelgunne dat ooit bijna verdwenen was ten gunste van een bedrijventerrein. Gelukkig was er één boer, die tegenstand bood (https://www.2doc.nl/documentaires/series/makers-van-morgen/2018/de-laatste-boer-van-euvelgunne.html). Decennia lang heeft hij zijn veebedrijf in leven gehouden, midden in dit bedrijventerrein. Nu loopt hier een fietspad langs, dat laat zien hoe het platteland er uit zag voordat de stad oprukte. Daarna is het nog een paar kilometer naar de finish, zoals vertrouwd bij Spaak.


Gegevens

Datum:
09-10-2021
Tijd:
09:00 - 22:30
Evenement Tags:

Locatie

Spaak Koffie en Koers
Oude Boteringestraat 66
Groningen, 9712 GN
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Pim Heijnen
E-mail
groningen@randonneurs.nl
↑ Top of Page