Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BRM 400 Amsterdam NL- De Zuiderzeeballade

09-06-2018 @ 20:00 - 10-06-2018 @ 23:00

“Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer: Zuiderzee heet nou IJsselmeer.” Wie tegenwoordig de gezapige speelvijver het IJsselmeer aanschouwt, kan zich nauwelijks voorstelen dat dit ooit een machtige binnenzee was.

Amsterdam, onze startplaats, is slechts één van de vele handels- en visserijsteden die hun welvaart aan de Zuiderzee te danken hebben.
Vanuit de hoofdstad rijden we noordwaarts langs en over de zeedijk die ooit slechts met moeite het achterliggende Waterland tegen de onstuimige Zuiderzee beschermde. We passeren de vissersplaatsen en VOC-steden Monnickendam, Volendam, Edam, Hoorn en Enkhuizen, om vervolgens bij Medemblik landinwaarts te rijden over de Westfriese Omringdijk: hier zien we de eerste grote droogmakerij in de Zuiderzee: de Wieringerwaard.
Via het voormalig eiland Wieringen bereiken we de Afsluitdijk: na eeuwen van stormvloeden en watersnoden werd hier in 1932 de Zuiderzee definitief afgesloten en ontstond het IJsselmeer. Dertig kilometer lang en naar mijn mening op zijn mooist met wind tegen en liefst ook nog een fikse regenbui. Laten we hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn.

Via de Afsluitdijk komen we in Friesland, waar we zuidwaarts keren en de weg langs roemruchte havenplaatsen met klinkende namen vervolgen:
Makkum, Workum, Hindeloopen en Stavoren, om uiteindelijk bij Lemmer wederom het IJsselmeer de rug toe te keren en de voormalige kust van de Zuiderzee te volgen langs de tweede grote landaanwinning, de Noordoostpolder. Langs het voormalig turfwingebied de Weerribben, bereiken we Genemuiden en Kampen, steden aan de mondingen van de IJssel die het binnenmeer voedden waaruit ooit de Zuiderzee ontstond. Vanuit Kampen volgen we de voormalige zeedijk langs wat tegenwoordig de randmeren zijn, langs Elburg, Harderwijk, Spakenburg ena de vestingsteden Naarden en Muiden, om tenslotte via de Diemerzeedijk Amsterdam weer binnen te rijden.

De startlocatie is Café Dors, Zeeburgerdijk 3, 1093 SJ Amsterdam

Parkeren: De startplaats ligt op de rand van Amsterdam Centrum, waar parkeren duur (tot €5 per uur!) is en ook op zondag betaald moet worden. Let dus op met parkeren! Vuistregel is: hoe verder van het centrum, hoe goedkoper. Dichtbij de start betaal je tot acht uur ’s avonds; een stukje verderop is het goedkoper en gratis vanaf zes uur en de gehele zondag. Kijk voor meer informatie omtrent zones en tarieven op: <https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeertarieven/>.

Openbaar vervoer: Dichtsbijzijnde treinstation is Amsterdam Muiderpoort; dichtstbijzijnde Intercitystation is Amsterdam Centraal.

 

[ online inschrijven gesloten ]


 

Gegevens

Begin:
09-06-2018 @ 20:00
Einde:
10-06-2018 @ 23:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Organisator

Joost van de Griek
E-mail
amsterdam@randonneurs.nl

Locatie

Cafe Dorst
Zeeburgerdijk 3
Amsterdam, 1093 SJ
+ Google Maps
↑ Top of Page